Da jeg går ud fra, at de fleste er relativt ligeglade med at høre om min skole-, militær-, kontor-, bartender- og DJ-tid, vil jeg gå direkte til min stand up debut, som fandt sted 16.09.1996 på Cafe Bizzaro på Amager. Jeg havde, cirka en måned forinden, for første gang set en dansk stand up show, og det havde inspireret mig. Min debut gik faktisk ret fint. Det var først senere, at jeg fik alle de hårde oplevelser, som ALLE får før eller siden. Det er temmelig ubehageligt, at stå foran et publikum, der ikke så meget som trækker på smilebåndene, men det er vist en uundgåelig – og, efter min mening, uundværlig – del af det at blive komiker.

De første par år gik med at optræde billigt, gratis og også ofte med underskud (Århus t/r 700 kr. – løn 400 kr.) for at få noget rutine, og måske få placeret mit navn i folks bevidsthed.

I 1998 fik jeg så mit første redaktionsjob. Det var et TV-Danmark program, der hed “Andarki.” Værten var Anders Matthesen, og programmet havde hver gang besøg af tre komikere, skuespillere eller lignende, som så skulle “improvisere” nogle jokes, som de fik oplæg til på stedet. Sandheden var, at Thomas Wivel, Poul Carstensen og jeg skrev nogle manuskripter, med ofte flere valgmuligheder på hver joke til deltagerne. Snyd var hvad det var, men det var et job.

Sidenhen røg jeg rundt på diverse redaktioner; “FC Lisby”, “Ugen der gak”, “Året der gak” mm.

Sideløbende med skriveopgaverne, optrådte jeg så ofte det lod sig gøre.

I 1999 blev jeg ansat på The Voice, hvor det var planen, at jeg skulle afløse Uffe Holm, som komiker på Kaos Krew. Der skete dog nogle strukturelle forandringer på stationen, og det endte med, at jeg, efter at have driblet frem og tilbage mellem The Voice og søsterkanalen, POP FM, blev en del af det nye morgenhold “Charlotte og Kaos Krew,” med Charlotte Vigel, Lars Johansson, “Lille” Lars Sandstrøm og Allan Kjærgård. Det blev et par meget muntre år, men da der, i 2001, skulle laves et nyt morgenshow, var det på tide at komme videre. Jeg sagde op på stationen, uden at vide hvad der nu skulle ske, men mindre end en uge senere (for en gangs skyld god timing…) blev jeg ringet op af Metronome Productions. De skulle bruge en ny manuskriptforfatter til “Langt fra Las Vegas.” Jeg afleverede et prøvemanuskript, og fik jobbet.

Kort tid forinden havde jeg lavet mit første one man show, “Komikbokser.” En titel, der refererede til Jean-Claude Van Damme filmen “Kickboxer.” (Van Damme blev omtalt en del i showet.) Det var før de mange DVD-udgivelsers tid, men jeg satte mikrofoner op i hele salen, med henblik på at producere en CD. Showet blev optaget, men det samme gjorde desværre “Absolute Let’s Dance 29.761.067½” (eller et anden, alt for højt, tal) som lydmanden beklageligvis havde ladet stå og snurre på den ene cd-afspiller, som var forbundet med optageudstyret.

To år senere lavede jeg så mit andet one man show, “Hartmann X.” Showet blev udgivet på DVD/VHS, hvilket var lidt af en satsning, da det indtil da kun havde været meget stærkere brandede komikere, der havde udgivet shows. Men der røg alligevel eksemplarer nok over disken til at den kunne tjene sig selv hjem, og så var muligheden for yderligere udgivelser åbnet. En ting, jeg fik mange hug for i diverse anmeldelser og på alskens, mere eller mindre obskure, diskussionsfora på nettet var, at der manglede ekstramateriale. Så da jeg – i foråret 2004 tog ud på turneen “Farvelagte Frustrationer” sammen med Jacob Tingleff, var vi enige om, at der skulle være masser af det på DVD’en. Endvidere satte vi os for, at det skulle være den bedst producerede danske comedy DVD, så der blev ofret en del på optagelsen. Bland andet har den – som den hidtil eneste – digital sorround sound. Den er skudt i højopløsning 16:9 format, og der render en fyr rundt med et steady-cam, som indimellem er helt oppe på scenen og går rundt om os. Det er ret syret.

Imellem de to shows, havde jeg – sammen med Nikolaj Peyk og Anders Matthesen – skrevet DR2′s julekalender “Jul på Vesterbro,” hvor Anders spillede alle rollerne… noget, som jeg ikke tror NOGEN andre i Danmark kunne have gjort så skægt og overbevisende. I 2004 besluttede jeg mig for at tage en pause fra skriverierne, og kun koncentrere mig om stand up. Jeg gjorde dog en enkelt undtagelse, og skrev en lille smule med på Gintbergs “Den Grimme Melding.” Jeg havde også skruet lidt på hans tidligere show “Op på Fars Jihad,” og Jan er en flink og behagelig mand, som man gerne gør en undtagelse for.

Nedenfor kan du finde en nogenlunde kronologisk gennemgang af diverse ting, jeg har medvirket i og/eller skrevet på. Jeg satser på at blive ved mange år endnu, og jeg håber, at I stadig gider at følge med i det, jeg laver.

1996    Debuterer som stand-up komiker

1997    “De nye sjove” – medvirkende (og oprindeligt fjerde hovedperson, meen… KLIP!)

1998    “Andarki” – forfatter.

1999    “FC Lisby” – forfatter.

1999 – 2001    Morgenvært på The Voice / POP FM

2001    “Get Ahead” – medvirkende (Tommy Kristiansen).

2001 – 2003    “Langt fra Las Vegas” – forfatter.

2001    “One Woman Comedy Show” – manuskriptkonsulent/puncher.

2002    “Stand-up.dk” – forfatter og medvirkende.

2002    “Stand-up.dk” (Ja, igen!!!) – forfatter og medvirkende.

2002    “Perforama” – medvirkende. (Episode ‘Clairvoyanten’)

2003    “HartmannX” – forfatter og medvirkende.

2003    “Stand-up.dk special” – forfatter og medvirkende.

2003    “Op på fars Jihad” – manuskriptkonsulent.

2003    “Jul på Vesterbro” – forfatter.

2003    “Talegaver til børn – 10 års jubilæum” – medvirkende.

2004    “Farvelagte Frustrationer” – forfatter og medvirkende.

2004    “Faking It/Skinnet bedrager” – medvirkende.

2004    “Shooting Stars” – deltager.

2005    “Komikere i krig” – medvirkende (dokumentar.)

2005    “Danish – stand up på udebane” – medvirkende (dokumentar.)

2005    “Stand-up.dk special” – forfatter og medvirkende.

2005    ”Wulffmorgenthaler” – manuskriptforfatter.

2005    ”Dolph & Wulff” – manuskriptforfatter.

2006    Turné med one man showet “Hartmann 3.”

2006    ”Hartmann 3″ udgives på DVD

2008     Turné med one man showet “Extrospekt”

2008     “Extrospekt” udgives på DVD

2011      Turné med one man showet “Science Faction” – ude på dvd fra 4. oktober 2011

2011      Nyt show med Torben Chris: Men´s Room